Home Senaste fotbollsnyheterna Varför anses Premier Leagues fotbollslag vara bland de skickligaste i världen?

Varför anses Premier Leagues fotbollslag vara bland de skickligaste i världen?

2614
0
Varför anses Premier Leagues fotbollslag vara bland de skickligaste i världen?
Bild: pixabay.com

Premier League har genomgått en stor förändring de senaste 30 åren och ligan räknas numera som världens bästa fotbollsliga. I denna artikel tittar vi närmare på denna utveckling och vad som ligger bakom detta påstående.

Engelsk fotboll och kommersialiseringen

Man brukar påstå att dagens fotboll härstammar från England och de brittiska öarna. Sporten fotboll blev inte officiell förrän sent 1800-tal då det engelska fotbollsförbundet FA standardiserade regler och upprättade krav för att kunna få tävla med ett lag i landets fotbollsdivisioner. Engelsk fotboll har historia som sträcker sig ända bak till 1500-talet då byar mötte varandra i ”folkfotboll”, en sport där man både fick sparka och kasta bollen. Denna sport delades sedermera upp i två sporter, fotboll och rugby men man kan fortfarande se dess likheter.

Idag ser givetvis verkligheten helt annorlunda ut då engelsk fotboll innebär stora affärer som omsätter enorma summor pengar varje år. I takt med denna utveckling är även andra kommersiella aktörer som sponsorer och bettingbolag självklara inslag i dagens Premier League. Tack vare dagens digitalisering av samhället kan idag fotbollsfans lägga bet på sina favoritlag direkt via mobiltelefonen närsomhelst och varsomhelst, en utveckling som skulle anses vara osannolik för enbart 30 år sedan och som idag genererar enorma summor pengar till den engelska fotbollen.

Varför är Premier League bäst?

Premier League startades 1992 och innefattar idag 20 klubbar som tävlar i den högsta divisionen inom engelsk fotboll. Fram till ligans grundande 92 höll den engelska ligafotbollen låg standard och ansåg vara betydligt sämre än både den spanska och italienska fotbollen. Konsekvensen av den låga standarden på den engelska ligafotbollen gjorde att de stora stjärnorna valde att flytta utomlands för att tjäna de stora pengarna. I slutet av 1980-talet upplevde den engelska fotbollen ett uppsving och mer pengar började strömma in i den inhemska fotbollen.

År 1991 lades det första förslaget fram om att skapa en ny superliga som skulle innebära betydligt mer pengar åt både spelare och klubbägare. Den nya ligan skulle få namnet Premier League och skulle vara kommersiellt oberoende från det engelska fotbollsförbundet och därmed skulle man förhandla sina egna sponsoravtal och Tv-rättigheter.

Idag är Premier League världens ekonomiskt starkaste och populäraste liga och tidigare i år skrev ligan ett nytt Tv-avtal på sex år med amerikanska NBC Sports av ett värde på cirka 24 miljarder svenska kronor. Premier League är ensamt om denna typ av hisnande siffror och tack vare dessa ekonomiska muskler kan man också värva världens bästa spelare och befästa sin ställning som världens bästa liga.

Kända skyttekungar i Premier League

Premier League har haft många av världens bästa spelare genom tiderna och listan med ligans skyttekungar sedan starten 1992 innehåller många legendariska spelare som Alan Shearer, Michael Owen, Thierry Henry, Didier Drogba med flera. Än idag har Alan Shearer och Andy Cole gjort flest mål på en säsong med 34 mål. Dagens stjärnor jagar detta rekord och den aktive spelare som har kommit närmast är Liverpoolspelaren Mohammed Salah som lyckades göra imponerande 32 mål säsongen 17/18. Många experter tror att Manchester Citys nyförvärv Erling Haaland kommer vara framtidens stora stjärna. Den norske superstjärnan har haft ett otroligt målsnitt i alla klubbar han tidigare varit i och många tror att den storvuxna anfallaren kommer bli den sista pusselbiten i Pep Guardiolas lagbygge.

De svenskar som gjort flest mål i en Premier League-säsong är Fredrik Ljungberg och Johan Elmander som både lyckades göra över 10 mål för Arsenal respektive Bolton. Fredrik Ljungberg räknas än idag som den bästa svensken som spelat i Premier League då han var en stor del i Arsenals storhetsperiod under tidigt 00-tal som bestod av 12 individuella mål, två ligatitlar, tre FA-cuptitlar och en Champions League-final.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here