Home Senaste fotbollsnyheterna GAIS-spelare misstänks för matchfixning

GAIS-spelare misstänks för matchfixning

931
0
GAIS-spelare misstänks för matchfixning
Foto: bildbyrån

Polisen bekräftar i en intervju med Aftonbladet att GAIS-spelaren är misstänkt för matchning.

Allt fler fall om matchfixning uppmärksammas i Sverige. Det är framför allt i fotbollsmatcher som spelare misstänks bryta mot reglerna. Antalet fall har ökat under coronapandemin och nu misstänks en spelare i göteborgsklubben GAIS för att ha varit föremål för matchfixning.

– Han är definitivt misstänkt, säger Fredrik Gårdare, chef över polisens särskilda aktionsgrupp mot idrottsrelaterad kriminalitet, till Aftonbladet.

I slutet av november avslöjade GT att flera GAIS-matcher under 2019 misstänktes vara föremål för matchfixning. Då inleddes en polisutredning samtidigt som Superettanklubben och Svenska fotbollförbundet underrättades om den pågående utredningen.

– Det jag kan säga är att utredningen riktar sig mot kriminella nätverk som vi har riktad verksamhet mot sedan tidigare. Det är en utredning som går mot kriminella nätverk. Vi fokuserar inte på Gais eller att Gais skulle vara inblandade som förening, utan att Gais-matcher möjligtvis – eller att det tyder på att Gais-matcher har använts av kriminella nätverk, sa Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, då.

I dagarna bekräftade polisen i en intervju med Aftonbladet att en GAIS-spelare är misstänkt samtidigt som det kan finnas koppling till ett kriminellt nätverk med flertalet misstänkta personer. Efter förhör ska kopplingarna ha stärkts.

– Vi har kommit en bra bit. Vi har en misstänkt spelare och ett antal misstänkta organisatörer. Men det återstår ett flertal förhör, säger Fredrik Gårdare till tidningen.

För närvarande har ingen person delgivits misstanke och enligt tidningen har spelat lämnat klubben. Samtidigt skriver Aftonbladet att utredningen gäller spel på hörnor i en match.

Tidigare har ordföranden i GAIS, Jonas Andersson, sagt att klubben informerats om utredningen. Han tar även avstånd från matchfixning.

– Matchfixning är ju ett gift i idrotten och måste motverkas på alla sätt och vis. Att det förekommer har vi sett exempel och domar på, det är oerhört obehagligt att våra matcher verkar vara föremål för någon form av granskning. Jag vet inte så mycket mer, sa han till GT i slutet av november.

Även ishockeyn drabbad

Det är inte bara fotbollen i Sverige där matchfixning är ett problem. Även i den svenska ishockeyligan har flera spelare och matcher misstänkts vara ett föremål för matchfixning. Den senaste matchen där matchfixning misstänkts är mötet mellan Björklöven och Mora där det sistnämnda laget vände från 3-0 till 3-7. Resultatet uppmärksammades av Svenska Spel. Fallet lades dock senare ner utan några represalier.

Regeringen vill ta krafttag mot matchfixning

Det har länge varit en diskussion kring matchfixning i Sverige och hur regering och myndigheter ska jobba för att motverka det. Efter att svenska Spelinspektionen infört spellicens för bettingsidor har marknaden blivit mer kontrollerad. Det sägs dock handla allt mer om spelbolag utan licens där stora summor spelas på marknader som sker i matcher.

Nu vill regeringen ta krafttag mot matchfixning och göra det ännu svårare för spelare och kriminella ligor att utnyttja de svenska sporterna för att få in pengar. Man sägs vilja gå hårdare åt de som straffas för matchfixning samtidigt som straffen ska bli skärpa för att skrämma spelare och andra funktionärer att bli en del av de kriminella nätverken.

SE ÄVEN: Regeringen tar krafttag mot matchfixning i Sverige

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here