Home Odds Hur simulationsspel inom sport kan påverka ens prestationer i en riktig match

Hur simulationsspel inom sport kan påverka ens prestationer i en riktig match

918
0

Att många professionella idrottare ägnar sig åt sportspel på spelkonsolen är ingen nyhet. Och det är inte ovanligt att den som utövar en sport också vill spela det på simulationsnivå. Men är det bara rekreation, eller kan det också ses som träning.

Sportgenrer inom konsolspel som en simulering

Många av de bästsäljande titlarna som spelas på konsol är har sporttema. De första spel som simulerade sporter växte fram i samband med att TV-spel introducerades på marknaden, och sedan dess har fler sporter börjar representeras inom gaming. Många av de mer populära sporterna går att spela genom en mängd olika spel som produceras av olika utvecklare. En av de absolut främsta aktörerna på marknaden är Electronic Arts, som med deras dotterbolag EA Sports har köpt upp licenserna till majoriteten av klubbar och ligor inom flera sporter, och publicerat världskända titlar som fotbollsspelet Fifa och basketspelet NBA, för att nämna några. Då TV-spel som helhet bara blir mer populärt, ökar användningen av sportspel som effekt, och då de stora upplagorna har mer resurser att göra autentiska simuleringar av sporter, blir likheten och inlärningen en betydande del av spelandet.

Idag är det inte ovanligt att professionella fotbollsspelare ägnar sig åt Fifa på fritiden, och även om de förmodligen inte vill byta bort de fysiska träningssessionerna, finns det forskning om hur simuleringen genom ett spel är en effektiv form av inlärning. Inte minst för en nybörjare, för vem ett spel kan agera som introduktion för en sports grundprinciper, och även ett sätt att lära sig reglerna.

Tävlingsaspekten och iGaming

TV-spelsvärlden är inte ensam om att välkomna sporter bland sina genrer. Bland operatörer inom iGaming har sport alltid varit ett vanligt förekommande tema. Många av de digitala slotmaskinerna som erbjuds följer diverse sportteman, och det här kan ses som naturligt, då det är vanligt att folk vänder sig till den här typen av operatörer för att betta på sporter som fotboll online. Och idag finns information om mängder av sporter att finna på de här sajterna. Det bidrar till att öka intresset för sporter överlag, och framför allt till den ökade konkurrensen inom tävlande. Då e-sporter också har blivit ett populärt bettingtema, tar sportspelen nya kliv mot att bli mer lika de faktiska idrotterna de simulerar.

Spelets kapacitet att främja utövaren

Att fysiskt ägna sig åt en sport är något helt annat än att spela en virtuell version på ett playstation. Men det finns definitivt element av TV-spelen som kan appliceras till det fysiska utövandet. Då spelen idag strävar efter att implementera alla aspekter av sporterna, och de teknologiska förutsättningarna blir bättre, har de större möjligheter att vara en övnings- eller läroplattform för de som är intresserade av att ägna sig åt själva idrotten. Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer har varit öppen med att han spelat mycket Football Manager, ett simulationsspel från tränarperspektivet, och att detta har bidragit till hans intresse för coaching. Nu är visserligen inte alla Solskjaers kunskaper och coachingfärdigheter sprungna ur ett spel – han var en professionell fotbollsspelare i många år innan han inledde tränarkarriären – men nog har Football Manager gett honom en smak av hur det är att till exempel organisera fotbollslag.

Är spel som simulerar sporter ett sätt att prestera bättre under riktiga matcher?

  • Sportgenrer blir allt vanligare, och utövas ofta av professionella idrottare
  • Den kompetitiva naturen av sporter simuleras i spelen, vilket syns på bettingsajter som erbjuder odds på både idrotter och e-sportsversionerna
  • Spelen är väldigt lika de faktiska idrotterna, och det finns mycket att lära sig om en sport genom spelet
  • Ett spel kan vara ett sätt att lära sig om sporten, och att öva på vissa delar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here