Home Esport fotboll – så kan du streama e-fotboll och e-sport live stream!

Esport fotboll – så kan du streama e-fotboll och e-sport live stream!

Esport fotboll - så kan du streama e-fotboll och e-sport live stream!
Foto: Bildbyrån

Fotboll och Esport – se och streama esport live stream!

Esport fotboll är här för att stanna. Sedan slutet av 90-talet har FIFA varit ett spel som spelats på nästan alla datorer och spelkonsoler världen över. Fotboll är världens mest utövade sport och det finns många som inte får nog av denna sport. Hur många gånger har man inte suttit hemma och piskat polarna under FIFA-turnering. Tidigare var det bara underhållning hemma i soffan. Nu har det hela utvecklats till en esport och vuxit något enormt under det senaste decenniet.

Numera har de största fotbollsklubbarna även esport-lag och scenen blir bra större och större för varje dag som går. Sverige är ett land som varit väldigt aktivt när det kommer till esport. Redan under början av 2000-talet reste många svenskar land och rike runt för att delta i de olika turneringarna som hölls. Då var det ett par spel som var populära. Numera handlar det om en större drös med spel och turneringar, något som gjort att scenen bara blir större och större för varje år som går.

Esport och fotboll - allt om fotboll som e-sport

eAllsvenskan – fotboll och esport i Sverige

Vi behöver inte ta oss särskilt långt för att hitta en av de första esport-ligorna i FIFA. Faktum är att eAllsvenskan var en av de första ligorna i världen att dra igång och det hela har snabbt utvecklat sig till en av Europas bästa ligor. De stora klubbarna, så som Malmö FF, AIK och Djurgården har alla sitt eget lag och de som gått bäst under de senaste åren är Malmö FF.

Ligan drog igång 2016 och har snabbt blivit populär bland de som är intresserade av esport i vårt avlånga land.

Var kan man se eAllsvenskan

Var kan man se eAllsvenskan?

Om du är intresserad av den svenska ligan i esport FIFA finns det möjlighet att se alla matcher från säsongen. Både inledningen och slutspelet går att se och det bästa är att det finns en app för det. Om du vill se matcherna från eAllsvenskan är det Dplay som gäller. Det är även här som Allsvenskan och Superettan i riktig fotboll visas. Du ser alltså både Allsvenskan och eAllsvenskan på samma ställe.

Om du inte skulle ha tillgång till en tv kan du alltid ladda ner Dplays app på din mobil eller surfplatta för att se matcherna. Det går självklart även att titta på matcherna på din dator.

Var kan man se eLaLiga?

Självklart har La Liga även sin egen esports-liga i fotboll. eLa Liga Santander är igång och innehåller många kända fotbollsklubbar. Bland annat Atlético Madrid som representeras av AndoniiPM. Till skillnad från den svenska ligan går det att se eLaLiga gratis. Detta då man samarbetar med plattformen Twitch där alla matcher visas.

Då man sponsras av Sony är det PS4/PS5 som gäller för spelarna i Spanien. Det kan skilja mellan ligorna vilken konsol man väljer att använda sig av. Det mesta handlar om vilket företag man sponsras av och i eLaLigas fall är det Playstation som gäller.

Var kan man se Virtual Bundesliga?

Den tyska ligan är en av de hetaste och har många följare som tittar på matcherna. Många av de största klubbarna har lag i ligan och den har växt så pass mycket att det går att titta på den i Sverige. Det är dock inte gratis att titta på den tyska ligan i esports FIFA. Istället krävs ett abonnemang hos Viaplay för att att se matcherna. Det går att titta på sändningar i 24 timmar efter att de visats. Du behöver alltså inte sitta klistrad framför skärmen precis när matcherna spelas.

Bayer Leverkusen, HSV, RB Leipzig och Wolfsburg är några av de största lagen i den tyska ligan. Den växer dock hela tiden och det är troligen bara en tidsfråga innan fler lag i högstadivisionen är med och går upp med kontrollen i händerna.

Till skillnad från till exempel eLaLiga där endast Playstation används är Virtual Bundesliga uppdelad i två grupper. En för de som spelar med Playstation och en för de som spelar med Xbox. Det fungerar dock på samma sätt för samtliga lag. Oavsett vilket slutspelsträd man tillhör.

Var kan man se Virtual Bundesliga

Var kan man se eSerie A TIM?

2020 bekräftade Serie A att även de drar igång en eSport-liga. Efter att flera andra toppligor vidgade sina vyer passade även italienarna på att dra sitt strå still stacken. Flera av de största lagen har redan bekräftat att man kommer att delta och det återstår att se om lagen blir lika bra på planen som framför tv:n. Den italienska ligan kommer använda sig FIFA som spel och Playstation är konsolen som kommer att användas.

Den italienska ligan kommer streamas på flera ställen. Det är framför allt Twitch och Youtube som kommer vara huvudplattformarna för matcherna.

Spel och betting på esports fotboll

Det går självklart att spela på matcherna även om de är virtuella. Den svenska ligan är ett hett ämne när det kommer till odds och betting men det går självklart att lägga sina pengar på lag i Spanien eller Italien om så önskas. De spelbolag som satsar mest på esport är Unibet, bet365 och betway. Trion var med redan från början när esport började bli populärt, något som gjort att man nu har ett väldigt stort utbud av odds på matcher runt om i världen.

Esport fotboll live stream

Esport live stream och tv-kanaler

Så var kan man se turneringar och matcher från de olika ligorna? Viaplay har ett bra erbjudande där du kan se det mesta inom esport-världen. De visar material från Viasats kanal esportsTV HD men du kan starta sändningen när du vill samt att du inte behöver någon digitalbox eller parabol. Har du Com hem som leverantör finns kanalen Ginx Esports även tillgänglig.

Om du vill spela och streama samtidigt finns det tre bettingbolag som sticker ut när det kommer till esport. Unibet, bet365 och betway är de som har best utbud om du vill streama och spela på gaming.

Alternativ som Twitch och Youtube finns tillgängliga vid vissa tillfällen. Det är dock oklart vad som visas där.